Saturday, December 6, 2008

Recap : minggu pertama aku


Seperti yg kalian tau aku praktikal kat opis lama aku...so takda apa perasaan excited, takut atau apa apa yg sewaktu dgn dia...cuma dlm sejarah intership akulah org pertama masuk terus pergi stocktake...1hb aku dah kena travel lebih kurang 250 km dari Tawau...client bagi kami sewa mercedes yeeee...tapi ada driver dia la, of kos bukan aku yg bawak...utk tugasan pertama aku kena stocktake 2 kompeni dlm satu hari..Hupseng fertilizer s.b dan Hupseng chemicals sdn.bhd...subsidiary Hupseng group...EY tawau latest client that listed... aku kira guni baja..dulu aku mmg dah expert juga la kira baja ni...so in half day aku settle 5 sample of fertilizer...tu pun kuantiti dia dlm 400,000 guni lebih kurang...keringat juga la lutut aku mengira... lepas lunch ( satu best stock take, makan dgn client mesti best..kami makan seafood hari tu ) aku stocktake chemicals lagi...diorng buat sebatian baja in liquid ni...sumthing like that la...semua settle in 1 day..


esok dia baru aku masuk ofis...jumpa kawan2 lama, junior aku semua dah naik jadi associate 1, and aku duduk dekat bestpren aku yg dah jadi senior...2nd day aku prepare report utk stocktake, isi checklist dia...pastu brief manager in charge about the stocktake...lepas confirm pending items..mgr lagi satu assign aku audit satu kompeni ni... Tawau Cowie Bay Resort S/B, principle business run clubhouse, resort and restaurant...aku buat tu je la sampai jumaat, slow sikit sebab aku nak recall apa patut d buat n client sgt lambat bagi barang yang aku minta, quite teruk juga la dia punya bookkeeping...bagus juga manager aku faham ni...next week aku dah bleh cope dah...cuma aku kena byk assigned stocktake bulan ni, standard la hujung tahun..org nak close akaun...tadi(sabtu) aku 8am till 3pm kira baja lagi...Teckguan trading...sub teckguan group juga la...1of listed co. client ey tawau, tadi bleh tahan juga...nasib baik sampling, aku choose 3 item saja, kalau tak aku ada warehouse besar 6 padang bolasepak utk aku kira guni baja dlm dia..
oh ya aku supposed pegi outstation 2 weeks dekat lahad datu juga, cuma kena extent pegi minggu depan, aku plan bagi alasan nak enjoy raya haji, so aku out from the team...yahoooooo...


ok kawan kawan next time aku bagi pic ofis and meja aku...

berkhidmat utk negara,

zul


4 comments:

BAcc Class of 2009 said...

Wah! Looking at all those "guni"s remind me of the incident u told us bout u're on the lorry with the basah2 koko~ Get it?? Hahahaha!!

Really nervous bout the pre-final audit I'll be doing next week!

Lucky u, u've been trough all these things before~

zul rangga said...

masa dgn koko tu joey..aku mmg keja ladang koko pun..not 4 audit purposes..hehe..but still bau chemical mmg lekat dkt baju la...yap..practice in KL mmg ada preinterim n pre final..audit to save time...tapi kalau dkt branch jarang buat tuh..good luck, selamat hari raya haji kawan2..aku makan dulu...

Aiverra Shima said...

aku kenyang gilaaa nie~ tolong..
bole ka aku tak nak pegi prac? lolx

^^Potato-Chips^^ said...

ah si zul..nda pyh ko post psl praktikal ko ...ko la plg hbt antara suma budak praktikal ni..jelesss aku!! uwaaa...